Toimintakulttuuri, ehkäisijä vai mahdollistaja

Käytävillä ei saa juosta. Leipä syödään vasta ruuan jälkeen. On rauhallisempaa kun vierekkäin laitetaan istumaan tyttö ja poika. Liukumäkeä saa mennä vain alaspäin. Kaikkia ruokia maistetaan. Sillä on paras pedagogiikka, kenen luokassa on hiljaisinta. Eniten huomiota ja kehuja saa se, joka on idearikas ja aktiivinen johtohahmo.

Toimintakulttuuria ohjaa usein tiedostamattomat arvot ja toimintatavat. Mennään "näin on aina tehty" periaatteella vuodesta toiseen. Tapojen kyseenalaistaminen voi saada työyhteisössä aikaan vastarintaa. Vanha tuntuu tutulta ja turvalliselta, uusi aiheuttaa epävarmuutta ja tunnetta omasta osaamattomuudesta. Piilo-opetussuunnitelman tiedostaminen ja näkyväksi tekeminen edellyttää yhteisöltä taitoja ja halua avoimeen vuorovaikutuskulttuuriin.

Aikakausi ja yhteiskunnassa vallalla olevat arvot vaikuttavat toimintakulttuuriin. Onko "ahkeruus on ilomme", muuttunut "nopeat syö hitaat" tai "uudistuminen on voimamme" motoksi?

Kuva Ensio Kauppila/ Vapriikin kuva-arkisto


Itselleni tärkeitä asioita työyhteisöni toimintakulttuurissa on selkeä perustehtävä, johon kaikki haluavat sitoutua. Lisäksi toisesta välittäminen (sen osoittaminen sanoin ja teoin) ja jokaisen ammattitaidon ja työpanoksen arvostaminen. Arvostan myös sitä, että saan tukea kouluttautumiseeni (ilman esimieheni "siunausta", en tätä koulutusta voisi käydä) ja haluuni uudistua ja oppia uutta. Koko jutun ydin on mahdollisuudessamme avoimeen keskusteluun. Sille on tietoisesti järjestetty aikaa erilasissa tiimeissä ja palavereissa. Niin, ja se suola, huumori ja nauru! Kahvihuoneessamme on harvoin hiljaista :)

Kuva 2018 amisrekry/instagram




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti