Jatkuva oppiminen

Koulutuksen yksi tehtävistä on vastata yhteiskunnan ja työelämän muuttuviin tarpeisiin. Enää ei riitä, että on nuorena opiskellut ammatin. Koulutus ei välttämättä anna riittäviä taitoja tämän päivän muuttuneeseen työelämään. Tarvitaan täydennys-, uudelleen- ja erikoistumiskoulutusta. Voi olla tarpeellista hankkia jopa kokonaan uusi ammatti.

Itse olen hyvä esimerkki jatkuvasta kouluttautumisesta. Olen vuosien varrella päivittänyt mm. esi- ja alkuopetuksen opintoja, täydentänyt tietouttani maahanmuuttajien kotouttamisesta ja uudistetusta VASUsta. Viimeisimpänä sain lisäkoulutusta opiskelijoiden ohjaamisesta työpaikalla tapahtuvien oppimisjaksojen aikana. Niin, ja unohtamatta ammatillisen opettajan opintoja, joita parhaillaan saattelen päätepisteeseen. Osa koulutuksistani on ollut työnantajan järjestämää, osaan olen hakeutunut itse.



Yle uutisoi 26.8.2019 elinikäisestä eli jatkuvasta oppimisesta.

 Ylen uutinen jatkuvasta oppimisesta

Artikkelissa kutsutaan jatkuvaa oppimista  hyvinvointiyhteiskunnan perushaasteeksi. Siinä myös arvellaan, että jatkuvan oppimisen uudistus muuttaisi merkittävästi Suomen koulutusjärjestelmää. Koulutusta tulisi järjestää yhä moninaisemmin, jotta opiskelu työttömänä, työn ohessa ja kokopäiväisenä olisi mahdollista. Uudistus tekee välttämättömäksi myös sosiaaliturvan uudistumisen.

Jatkuva oppiminen ja työelämän yhdistäminen haastaa opettajan verkostoitumaan. Opettajan tulee luoda tiiviitä kumppanuuksia niin työelämään kuin yritysmaailmaan. Varhaiskasvatuksessa tämä tarkoittaa mm. oppisopimuskoulutusten kehittämistä ja erilaisten varhaiskasvatuspalvelujen tuomista lähemmäksi oppilaitoksia. Tästä on hyvä esimerkki Raumalla toimiva harjoittelupäiväkoti eli Pikkunorssi. Varhaiskasvatuspalvelujen ja oppilaitosten tiiviimpi yhteistyö johdattaakin meidät opettajan seuraavaan yhteistyöverkostoon, kunnalliset päättäjät :)


Lähde:

https://www.yle.fi/uutiset/3-10909338


1 kommentti:

  1. Totta, enää ei riitä, että on nuorena opiskellut ammatin. Meilläkin työpaikalla tarjotaan koulutuksia, joihinkin täytyy osallistua ja jotkin on vain hyväksi lisäksi. Itse yritän osallistua mahdollisimman moneen koulutukseen. https://www.annanpura.fi/konsultointi-ja-koulutus

    VastaaPoista