Blogi opetuksessa ja oppimisessa

Aloitin kirjoittelemaan tätä blogia osoittaakseni TVT taitojani opettajan osaamismerkkiä varten. Lisäksi ajattelin tämän toimivan oppimispäiväkirjana, jossa pohdin ja arvioin oppimistani ja osaamistani. Olen huomannut, että tästä on muodostumassa myös muistio tiedonkeruulleni. Tämä blogi on siis minun henkilökohtainen oppimisympäristöni . Mukavaa tässä puuhassa on se, että tämä ei ole aikaan eikä paikkaan sidottu. Karvaisia tukijoukkojakin voi ottaa puuhaan mukaan :)
Haasteena koen sen, että tämä kirjoittelu on dialogia vain itseni kanssa. Kaipaan kommentteja, jotka pöllyttäisivät ajatuksiani ja saisin uusia näkökulmia. Sen vuoksi päädyin ratkaisuun, että blogini on julkinen eli kaikkien luettavissa. Toivottavasti niitä tuulahduksia tänne matkan varrella ilmestyy.

Kirjoitan tätä blogia yksin. Kirjoittajia voi olla useampikin, jolloin oppimisen yhteisöllisyys lisääntyy. Blogi voi olla opiskelijaryhmän yhteinen, jossa jaetaan ahaa-elämyksiä, opimisen tuskaa ja materiaalia. Siellä voi esittää kysymyksiä ja jakaa tiedotteita koko ryhmälle.

Itselleni kuvat ovat tärkeitä. Näenkin, että oppija, jolla on vaikeuksia tekstin tuottamisessa hyötyy blogin mahdollisuudesta käyttää kuvia ja videoita ajatustensa tukemiseksi. Blogissa voi myös näyttää omaa osaamistaan sekä tekstin, että kuvien avulla. Ohjaaja voi kommentoida kirjoituksia ja käydä näin keskustelua oppijan kanssa. Löysin mielenkiintoisen kehittämishankkeen, jossa kokeiltiin blogin hyödyntämistä työssäoppimisen raportoinnissa. Löydät sen täältä:

http://www.theseus.fi/handle/10024/54790

Netistä löytyy paljon tietoa blogin käyttömahdollisuuksista sekä konkreettista apua sen luomiseen. Tässä joitakin linkkejä:

https://docplayer.fi/3928960-Some-opetuskaytossa-blogin-kaytto-opetuksessa.html

https://fi.wikibooks.org/wiki/Viisautta_blogin_k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n/Monta_tapaa_k%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4_blogeja/Blogien_k%C3%A4ytt%C3%B6_opetuksessa

https://www.slideshare.net/MatleenaLaakso/blogit-opetuksessa-16428249

Itselleni on ollut mukava yllätys huomata kuinka ajatuksia kokoavaa ja mukavaa puuhaa tämä on. Minun tietokonetaidot riittävät  eli tähän pystyy kuka vain :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti