Voiko kuvan omistaa?

Oletko koskaan huomannut miettiväsi kaverisi Facebookin kansi- tai profiilikuvaa katsoessasi, että kuka kuvan on ottanut? Saanko minä laittaa blogiini netistä löytämiäni upeita kuvia? Lähdin etsimään vastauksia kysymyksiin valokuvien tekijänoikeuksista.

Yksinkertaisesti asia on niin, että kuvan ottaja on myös sen omistaja. Vaikka kuva on julkaistu netissä, se ei tee siitä ns. julkista riistaa. Jos kuva on omaperäinen, luova ja itsenäinen, se voi ylittää teoskynnyksen. Silloin kuvan julkaisemiseen tarvitaan aina lupa. Ilman lupaa kuvan voi julkistaa sitten kun sen ottaja kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Suurin osa kuvista ei tätä kynnystä ylitä. Tavallisten kuvien vapaa käyttö alkaa silloin kun se on 50 vuotta vanha.

Alla oleva kuva on jo iältään niin vanha, että sen voisi vapaasti julkaista. Sen kohdalle oli kuitenkin merkitty lisenssi, jota tietenkin halusin noudattaa.


Kuva: circa1918/Creative Commons BY/flickr


Netistä löytyy runsain mitoin kuvia,joita voi ilmaiseksi käyttää. Tällaisia palveluja ovat mm. Flickr, Pixabay, Pexels ja Unplash. Kuvilla on erilaisia lisenssejä, jotka pitää aina tarkistaa ja toimia sen mukaan. CCO tarkoittaa sitä, että tekijällä ei ole mitään rajoituksia kuvan käyttöön. BY antaa vapaat kädet jakamiseen, käyttöön ja muokkaukseen. Tekijä pitää kuitenkin kuvan yhteydessä mainita. NC on muutoin samoin ehdoin kuin edellinen, mutta kuvaa ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Lisenssi ND kieltää kuvan muokkauksen. SA tarkoittaa share alike eli  kuva pitää jakaa alkuperäisillä lisensseillä.


Creative Commons CCO/Pixabay




Kouluilla on lupa käyttää lähiopetuksessa, esim. powerpoint esitykset ja harjoitustyöt, vapaasti kuvia. Muistettava kuitenkin on, että jos työt jaetaan nettiin, käyttöehdot muuttuvat.


Tekijäoikeusasiat olivat yllättävän monimutkaisia. Onneksi olen itse innokas kuvaaja ja voin blogissani turvallisesti käyttää omia kuviani. Olenhan niiden omistaja :D





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti