Opettaja, kuinka voit?

OAJlla on menossa työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019-2020. OAJin sivuilta löytyy kuukausittain vaihtuvia teemoja työssäjaksamiseen mm. vinkkejä työajan hallintaan ja fiilismittari. Hyvä, että liitto on tiedostanut tärkeän asian ja valinnut sen teemakseen.

Työhyvinvoinnin teemavuosi

Hyvinvoinnoin väylät on puolestaan käsikirja hyvinvoinnin edistämiseen ammatillisessa koulutuksessa.

Hyvinvoinnin väylät

Käsikirjassa muistutetaan siitä, että hyvinvoiva opettaja on esimerkki opiskelijalle. Ajatus oli minulle hyvä muistutus siitä, mikä on opettajan kasvatuksellinen velvollisuus opiskelijoiden keskellä. Viimeisillään voimillaan luokkatilaan raahautuva opettaja saa opiskelijat pohtimaan, onko opiskelussa ja työnteossa mitään mieltä, mihin kaikki johtaa?

Opettajien työhyvinvointi on yhteydessä koko työyhteisön hyvinvointiin, ja päinvastoin. Muutosten nopeatempoisuus on uuvuttanut monia. Lisäksi työmäärä ei aina kohtaa voimavaroja. Uupuminen näkyy vuorovaikutuksen heikentymisenä. Se puolestaan vähentää yhteisöllisyyttä, me tehdään tätä yhdessä-fiilistä. Opiskelijat huomaavat opettajien keskeinäisen ilmapiirin. Tervehdimmekö toisiamme aamulla, autammeko jakamalla ideoita ja antamalla myönteistä palautetta?

Käsikirja toi esille työelämässä oppimisesta mielenkiintoisen näkökulman. Työpaikka, jossa opiskelija on oppimassa on hänelle sosiaalinen ympäristö ja siten vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa. Opettajan verkostoituessa tiiviisti työelämän kanssa, hän tukee työpaikkaohjaajan ohjaustyötä. Tämä puolestaan johtaa opiskelijan hyvinvoinnin kasvamiseen. Olenkin sitä mieltä, että työpaikkaohjaajien koulutukseen sekä käytännön ohjaustyön tukemiseen pitäisi resurssoida enemmän opettajien aikaa.

Ystäväni antoi minulle kerran hyvän neuvon. Jokaisen tulisi miettiä itslleen jokin asia, joka rentouttaa, vaikkapa koiran perskarvojen leikkaminen :D. Itselleni luonto ja valokuvaaminen on keino  tuohon. Palaankin usein kävelyretkeltä  pää tyhjänä ja muistikortti täyttyneenä.







Lähteet:

https://www.oaj.fi/arjessa/tyohyvinvointi

https://www.arjenarkki.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti